Blog Lekker uit een pak, maar hoe maak je ijsthee?

Alles over ijsthee en hoe maak je ijsthee

Op zoek naar verfrissing tijdens warme zomerdagen? IJsthee is dan een heerlijke optie! Maar wat is ijsthee precies en hoe maak je het thuis? In deze blog gaan we daar dieper op in.

  1. Wat is ijsthee?
  2. Hoe maak je ijsthee?
  3. Is ijsthee gezond?
  4. Ijsthee bewaren

IJsthee: wat is het en waar komt het vandaan?

IJsthee, ook wel bekend als iced tea of koude thee, is een populaire drank die overal ter wereld wordt gedronken. Maar wat is ijsthee precies en waar komt het vandaan?

Wat is ijsthee?

IJsthee is een vorm van koude thee die vaak geserveerd wordt met ijs en gezoet wordt met suiker, siroop of vruchten. Hoewel de meeste ijstheeën hun smaak krijgen van theebladeren (Camellia sinensis), kan het ook verwijzen naar koude kruidenthee. Het is een verfrissend drankje dat vooral in warme zomers erg populair is.

Zit er ook thee in de ijsthee uit supermarktverpakkingen?

In de meeste gevallen is het antwoord hierop nee. Grote bedrijven die ijsthee verkopen, kiezen er vaak voor om extracten te gebruiken in plaats van echte theebladeren. Dit merken de meeste theeliefhebbers wel. Als je een echte ijsthee wilt maken, kun je het beste zelf aan de slag gaan.

Waar komt ijsthee vandaan?

Net als bij gewone thee is de oorsprong van ijsthee niet helemaal duidelijk. Het eerste schriftelijke bewijs van ijsthee stamt uit Napels in 1823, waar Marguerite Countess of Blessington schreef over het nippen van ijsthee. Toch denken de meeste mensen aan Amerika als ze aan ijsthee denken, omdat de ijstheecultuur daar enorm groot is. Vooral in het midden van de Verenigde Staten zijn ze dol op ijsthee. Als je daar om “thee” vraagt, is de kans groot dat je een kopje thee krijgt met ijs en heel veel suiker. In de VS wordt zelfs 85% van alle “thee” die verkocht wordt, verkocht als ijsthee.

Voordat we beginnen

Als je thuis ijsthee wilt maken, dan heb je naast theebladeren en ijs ook een goede theepot nodig. Een kwalitatieve pot zorgt ervoor dat de smaak van de thee optimaal behouden blijft en je de beste ijsthee kunt serveren aan je gasten. Bij ons vind je een ruim assortiment aan theepotten die perfect geschikt zijn voor het maken van ijsthee. Of je nu op zoek bent naar een traditionele glazen pot of een moderne variant, bij ons slaag je gegarandeerd. Bovendien zijn al onze potten van hoogwaardige kwaliteit en makkelijk schoon te maken. Bestel vandaag nog jouw favoriete theepot en maak binnenkort de lekkerste ijsthee voor jou en je gasten.

Zelf ijsthee maken / Hoe maak je ijsthee?

Zelfgemaakte ijsthee zonder suiker is de nieuwste trend in Amerika. Wij zijn dol op ijsthee, vooral de groene variant, maar de meeste kant-en-klare ijsthee in de supermarkt bevat veel suiker. Gelukkig is het maken van ijsthee thuis helemaal niet moeilijk. Er zijn drie manieren om dit te doen: de warme methode, de koude methode en de snelle methode. Hieronder leggen we uit hoe je op elke manier zelf ijsthee kunt maken.

Warme methode

Breng een liter water aan de kook en zet je favoriete thee op de juiste manier. Zwarte thee zet je bijvoorbeeld op 100 graden, terwijl je bij witte en groene thee het water eerst moet laten afkoelen tot ongeveer 80 graden om een bittere smaak te voorkomen. Voeg ongeveer 5 tot 7 gram losse thee in een filter en laat het enkele minuten trekken. Voeg suiker of honing toe indien gewenst en voeg fruit, citrus en kruiden zoals munt of citroenmelisse toe. Laat de thee afkoelen in de koelkast en serveer het extra koud met ijsblokjes.

Koude methode

Doe een liter koud water in een kan en voeg 5 tot 7 gram van je favoriete thee in een filter toe. Als je theezakjes gebruikt, gebruik er dan twee per liter water. Voeg suiker of honing toe indien gewenst. Laat de thee een nachtje trekken in de koelkast. Het duurt langer, maar het resultaat is veel verfijnder en je thee krijgt een subtiele smaak. Voeg fruit en kruiden toe en serveer je zelfgemaakte ijsthee met ijsblokjes.

Snelle methode

Dit is voor mensen die snel ijsthee willen maken. Vul een grote kan voor een kwart met gekookt water. Voeg 5 gram van je favoriete thee toe (of 2 theezakjes) en laat het enkele minuten trekken. Voeg suiker of honing toe indien gewenst. Verwijder de thee en vul de kan verder aan met koud water en ijsblokjes. Voeg eventueel een partje citroen of sinaasappel toe en een takje munt. Zo heb je binnen een handomdraai een verfrissende zelfgemaakte ijsthee.

Zelf ijsthee maken is niet alleen makkelijk, maar het is ook een gezondere optie dan de kant-en-klare varianten in de supermarkt. Bovendien kan je eindeloos variëren met verschillende smaken en ingrediënten. Probeer het zelf eens uit en geniet van een verfrissend glas ijsthee op een warme dag!

Onze eigen ijsthee blends

Beginnen met een lekkere ijsthee is niet lastig, maar om het nog makkelijker te maken hebben we alvast 4 basis blends voor je samengesteld! Klik op de blends om de receptuur te zien of om te bestellen

Sparkling ijsthee maken

Misschien kent u het nog niet. Sparkling ijsthee. “The new kid in town” als het aankomt op zelf ice tea maken. We leren je hier hoe je het makkelijk thuis maakt. Je kan elke soort ijsthee sparkling maken of met fruit combineren. In dit recept kiezen we voor rooibos met perzik.

Benodigdheden 

  • (ijs)Theekan
  • 15 gram rooibos
  • 1 perzik
  • bruiswater
  • ijs
  • honing

Bereiding

Pak 15 gram rooibos thee en giet kokend water op de thee. Ongeveer 750 ml. Laat 5 minuten trekken en voeg de hoeveelheid honing toe die u lekker lijkt. Wij kiezen voor rooibos. Je kan eigenlijk iedere soort thee gebruiken. Na 5 minuten verwijder de thee en laat het geheel koelen. Vul de kan aan met bruiswater totdat je ongeveer 1 Liter hebt. Giet het geheel over ijs en voeg een of twee schijfjes perzik toe. Hij is nu klaar om te drinken! Benieuwd naar welke thee wij hiervoor gebruiken? Zie rechts

De rooibos die wij gebruiken voor sparkling tea

Zelf verse ijsthee maken? Hier een van onze recepten!

Is ijsthee gezond?

Voordat we deze vraag beginnen te beantwoorden, laten we eerst een lijn trekken. De lijn staat tussen verse ijsthee (zoals wij aanbieden) en de fabrieks-ijsthee uit pakken. Het verschil in ingrediënten, suikers en hoeveelheid thee is hier zodanig groot, dat je ze met geen mogelijkheid over één kam kan scheren. Laten we beginnen met de fabrieksijs-ijsthee.

ijsthee uit pak gezond?

Hier is het antwoord vrij simpel op. Nee. Fabrieksijsthee uit pakken bevat nauwelijks thee. Gemiddeld 0,2%. Verder zit er nauwelijks enige voedingswaarde in deze pakken. Een normaal glas ijsthee heeft zo’n 32 Kcal (100ml) en bevat geen verdere voedingstoffen. Dit zijn loze calorieën en passen daarom ook niet in een gebalanceerd dieet. Dus lekker is het misschien wel. Ook bevat het niet zó veel suiker. Maar gezond is het ook zeker niet.

Verse ijsthee gezond?

Verse ijsthee kan veel gezondheidsvoordelen bevatten. Dit omdat er echt thee en echt fruit gebruikt word. Zo is thee rijk aan antioxidanten. Dit zorgt voor een betere weerstand tegen vrije radicalen in je lichaam. Ook kan het toegevoegde fruit gezondheidsvoordelen. Hierover schrijven wij later nog een uitgebreide pagina.

Ook heb je je suikerinname beter in de hand. Verse ijsthee bevat alleen natuurlijke suikers. Hierdoor heeft u zelf uw calorieën inname in de hand.

Zelfs bij de theekristallen van SomeTea  is de suikerinname ruim 50x lager dan bij ijsthee uit pak. 0,6 Kcal per glas van 100 ml, tegenover 32 Kcal per 100 ml uit pak.

Verse ijsthee is dus best gezond. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor thee je gebruikt. Hoeveel suiker je toevoegt. En hoe “vers” je ijsthee nou echt is. Zeker het proberen waard toch?

Ons Team

Bij SomeTea zijn we trots op ons team van deskundige thee-innovators. Onze oprichter en hoofdtheemaker is Teun Holtman, een gepassioneerde thee-expert met meer dan vijf jaar ervaring in de theewereld. Teun heeft SomeTea opgericht met als doel om de kwaliteit van thee te verbeteren en om een nieuwe standaard te creëren voor theebeleving in Nederland.

Met zijn kennis van thee en zijn ervaring in de horeca-industrie heeft Teun SomeTea laten groeien tot een toonaangevende leverancier van premium thee voor restaurants in het hele land. Hij heeft zelfs verschillende theeën ontwikkeld die speciaal zijn afgestemd op de smaken en behoeften van specifieke restaurants.

Bij SomeTea hebben we een team van gepassioneerde en getalenteerde mensen die samenwerken om de beste thee-ervaringen te creëren voor onze klanten. Of je nu op zoek bent naar een speciale thee voor je restaurant, of gewoon een liefhebber bent van premium thee, we hebben het perfecte aanbod voor jou. Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over ons team en onze theeën

Onze expertise

Bij SomeTea zijn we gepassioneerd door thee en hebben we jarenlang onze kennis en vaardigheden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat we onze klanten de beste kwaliteit kunnen bieden. Onze oprichter, Teun Holtman, heeft meer dan vijf jaar van zijn leven gewijd aan alles wat met thee te maken heeft. Hij heeft verschillende trainingen gevolgd bij het CvO in Eindhoven om zijn kennis en vaardigheden te verbeteren.

Teun’s expertise en toewijding zijn niet onopgemerkt gebleven in de thee-industrie. Hij heeft verschillende prijzen en erkenningen ontvangen, waaronder de “The Dutch Start-up Award” voor zijn uitvinding van gekristalliseerde thee. Onze samenwerking met gerenommeerde restaurants, zoals “De Rozario“, die een Michelin-ster hebben, draagt ​​ook bij aan onze expertise en reputatie in de thee-industrie.

Bronnen

  1. FoodData Central. (2021). Tea, brewed, prepared with tap water (iced tea). United States Department of Agriculture. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170310/nutrients
  2. Tea Association of the USA. (2021). Tea Fact Sheet 2021. https://teausa.org/tea-association-of-the-usa-releases-2021-tea-fact-sheet/
  3. International Tea Committee. (2020). Annual Bulletin 2020. https://www.inttea.com/wp-content/uploads/2020/09/ITC-Annual-Bulletin-2020.pdf
  4. Wang, D., Wang, Y., Wan, X., Yang, X., & Zhang, Q. (2020). Effect of tea and tea polyphenols on allergic diseases. Food Science and Human Wellness, 9(2), 90-97. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2020.03.002
  5. Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition, 25(2), 79-99. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518

Neem contact op

    Voornaam: *

    Achternaam: *

    E-mailadres: *

    Telefoonnummer:

    Bericht: *

    Dit artikel is geschreven door Teun Holtman, thee-innovator bij SomeTea