Blog Alles over honing

Alles over honing

Honing is een heerlijk en gezond product met eindeloze mogelijkheden. In deze blog duiken we samen met de imkers van BeeLife dieper in de wereld van honing en de voordelen hiervan.

Hoe wordt honing gemaakt?

Dat honing door bijen wordt gemaakt weet iedereen ondertussen wel. Wat de meeste mensen nog niet weten is dat er in het hoogseizoen tot wel 50.000 bijen in één kast kunnen wonen. Een bijen kolonie kan wel 60 kilo honing maken per seizoen. Maar waar komt die honing vandaan?

Bijen hebben drachtplanten nodig waar ze stuifmeel en nectar uit kunnen halen. Niet elke bloem is even waardevol voor bijen. Bij meervoudige bloemen zijn de stamper en meeldraden doorgekweekt tot bloemblaadjes. Rozen lijken zo bijvoorbeeld heel mooi en vol, maar zijn waardeloos voor bijen. Enkelvoudige bloemen daarentegen, hebben een stamper en meeldraden. In de stamper zit nectar en aan de meeldraden zit stuifmeel. Dit is de basis van honing. Goede planten voor insecten zijn: klaver, dovenetel, paardenbloem, lavendel en duizendblad. Om een drachtplant te vinden moet de bij soms wel 3 km vliegen. Hoeveel bloemen moeten er dan bezocht worden voor één potje honing? Nou, best wel wat.

In een theekristal van SomeTea zit 2.4 gram honing. Dit betekent dat er meer dan 816 bloemen bezocht zijn en bijna 120 km gereisd voor één theekristal!

Een bij vliegt in de zomer tot wel 30 keer per dag uit. Per vlucht worden gemiddeld 100 bloemen bezocht.

Een eenvoudige rekensom leert ons dat dit per dag neer komt op maar liefst 3000 bloemen per bij! Voor een halve kilogram honing zijn 170.000 bloemen nodig. Als één bij dit alleen zou verzamelen, dan zou de bij er 57 dagen over doen. Een bijengroep die deze “klus” met 1000 zussen uitvoert, is in minder dan 15 min al klaar. In een kast zitten echter nog veel meer bijen, dus er wordt dagelijks een veelvoud hiervan verzameld. Alle kilometers opgeteld, vliegen honingbijen één keer de wereld rond (25.000 kilometer) voor één pot honing van 500 gram!

Is honing gezond?

Wist je dat honing vol zit met verschillende vitamines en mineralen? In een potje honing van de imker vind

je onder andere vitamine; B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Naast dat honing gezond is voor ons, is het ook gezond voor de wereld! Imker Quinty van BeeLife vertelt je er graag alles over!

Waarom zijn bijen zo belangrijk, we kunnen toch ook zonder honing?
“80% van het groente en fruit dat in de supermarkt ligt, hebben wij te danken aan de bij. Bijen maken niet alleen honing, ze maken ook aardbeien, appels, peren, kersen, sinaasappels, citroenen, paprika’s, meloenen, aubergines, courgettes, pruimen, rode bessen, bosbessen, frambozen en ga zo maar door! Nog meer redenen waarom honing gezond is.”

Wat doet BeeLife en hoe draagt BeeLife bij aan de bijen?
“BeeLife komt op voor de bij door meer kennis te delen en meer bewustzijn te creëren over het belang van de bij. We helpen de bijenpopulatie door bijenkasten bij bedrijven te plaatsen. In totaal staan er nu 40 BeeLife kasten door heel Nederland! Een professionele imker komt de bijen verzorgen en oogst de honing aan het einde van het seizoen. De honing is voor de organisaties om weg te geven als relatiegeschenk of te gebruiken in de bedrijfskantine. Sinds kort bieden we particulieren ook de mogelijkheid tot het adopteren van bijen!”

Wij van SomeTea zijn trots op de BeeLife honing die samen met onze verse theebladeren combineren om een heerlijk en eerlijk kopje thee te maken. Samen met onze partners dragen we bij aan een groenere toekomst!

Wil je nu ook bijdragen aan de bezige bijen? Dat kan! Op https://beelife.nl/adopteer-een-bij/ kun je je eigen bij adopteren!

Ook kan je een theepakket bestellen met de honing van BeeLife er bij!

Heb je vragen, feedback of ben je geïnteresseerd in onze thee en de honing van BeeLife? Ga naar het contact formulier op onze website en laat het ons weten!