Blog De reis van thee

In dit stuk alles over de geschiedenis van thee

De reis van Thee

Welkom bij het eerste blog van SomeTea, de reis van thee! We onderzoeken hoe thee is ontstaan en hoe deze populaire drank zich heeft ontwikkeld tot wat het vandaag de dag is. We kijken ook naar hoe thee naar ons komt vanuit verschillende delen van de wereld. Blijf dus hangen voor interessante feiten en verhalen over de reis van thee.

  1. Geschiedenis van thee
  2. De legendes en Mythen van thee
  3. Nederland en de geschiedenis van thee
  4. Het ontstaan van SomeTea

De geschiedenis van thee

Thee is een populaire drank die al duizenden jaren wordt genoten over de hele wereld. Het ontstaan ervan gaat terug naar oude China, waar het werd gegeten als een groenteschotel met theebladeren in plaats van wortels. Volgens sommige verhalen werd de traditie van het drinken van thee rond het jaar 2000 v.C. uitgevonden in China.

De geschiedenis van thee begint meer dan 4000 jaar geleden in China. Het werd vooral gebruikt als medicijn, maar werd al snel ook populair als drank. De geschiedenis van thee kent verschillende belangrijke gebeurtenissen, zoals de introductie ervan in andere landen en de opkomst van theehuizen.

In de loop der tijd werd de geschiedenis van thee verbonden met verschillende culturen, zoals die van Japan, India en Engeland. Bij de Japanners werd het geïntroduceerd door monniken die het vanuit China meenamen en aanboden aan de Japanse keizer. In India werd het geïntroduceerd door de Britse East India Company, die het land begon te koloniseren en de productie van thee op grote schaal introduceerde. Het werd pas populair in Engeland tijdens de Victoriaanse tijd en werd het een belangrijk onderdeel van de Britse cultuur.

Tegenwoordig is thee een van de meest gedronken dranken ter wereld. Het wordt gebruikt om te ontspannen, te concentreren en om verbinding te maken met anderen. De geschiedenis van thee is dus rijk en veelzijdig, en heeft zich ontwikkeld van een medicijn tot een populaire drank die wereldwijd wordt genoten.

Theehuizen

Theehuizen zijn plekken waar thee wordt geserveerd en waar mensen kunnen genieten van deze populaire drank. Dit soort huizen zijn ontstaan in China en werden daar gebruikt als ontmoetingsplaatsen waar mensen konden bijpraten en genieten van thee. In de 17e eeuw werden theehuizen ook populair in Europa, vooral in Engeland en Nederland. In de 19e eeuw werden theehuizen ook populair in de Verenigde Staten. Theehuizen zijn vaak gezellig ingericht met comfortabele stoelen en tafels waar mensen kunnen zitten en genieten van hun thee. Deze huizen zijn ook vaak aangekleed met traditionele theeaccessoires zoals theepotten, theekopjes en theeblaadjes. Theehuizen zijn dus plekken waar mensen kunnen genieten van een kopje thee en elkaar kunnen ontmoeten.

De legendes en mythen over thee

In dit hoofdstuk van onze blog gaan we verder in op de legendes en mythen rondom thee. Van Chinese keizers tot monniken in India en Japan, deze verhalen zijn net zo divers als de culturen waar ze vandaan komen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest bekende legendes over thee.

Shennong

Volgens een van de legendes werd thee voor het eerst ontdekt door de Chinese keizer Shennong. Hij staat bekend als de “vader van de Chinese landbouw” en zou thee hebben ontdekt toen hij per ongeluk een blaadje van een theestruik in zijn kopje met kokend water gooide.

Bodhidharma

Een andere legende vertelt dat een monnik, genaamd Bodhidharma, thee ontdekte tijdens zijn meditatie. Zijn ogen knipperden van vermoeidheid en hij gooide wat theeblaadjes in het vuur om wakker te blijven. De geur van de brandende blaadjes hielp hem om op te vrolijken.

Eisai

Er zijn ook legendes over de oorsprong van thee uit andere delen van de wereld, zoals Japan en India. In Japan werd thee geïntroduceerd door een monnik genaamd Eisai. Die het vanuit China meenam en aanbood aan de Japanse keizer. In India wordt verteld dat de goden thee voor het eerst gebruikten om zich te concentreren tijdens het mediteren.

Hoewel deze legendes misschien niet helemaal waar zijn, geven ze wel aan hoe belangrijk thee is geworden in verschillende culturen en hoe diep de geschiedenis ervan gaat. De geschiedenis van thee is rijk en veelzijdig, en heeft zich ontwikkeld van een medicijn tot een populaire drank die door mensen over de hele wereld wordt genoten. Legendes en mythen over thee zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van thee. Deze geven ons inzicht in hoe deze populaire drank is ontstaan.

Nederland en de geschiedenis van thee

Thee is in Nederland terechtgekomen via de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De VOC was een Nederlandse handelsonderneming die in de 17e en 18e eeuw actief was in Azië, Afrika en het Caribisch gebied. De VOC bracht onder andere specerijen, katoen en thee naar Nederland.

In de 17e eeuw werd thee vooral gezien als medicijn en was het vrij duur. Pas in de 18e eeuw werd het vaker gedronken als drank. Thee werd toen ook goedkoper, waardoor het voor een breder publiek betaalbaar werd. Thee werd vooral populair bij de welgestelde klasse en werd vaak gedronken tijdens feestelijke gelegenheden. In de 19e eeuw werd thee ook populair bij de arbeidersklasse. Thee is dus via de VOC naar Nederland gekomen en is daarna steeds populairder geworden.

Het ontstaan van SomeTea

ik, Teun Holtman, heb SomeTea opgericht in 2017. Dit samen met Pim de Rijke. Wij vonden eigenlijk allebei hetzelfde: Thee is lekker, maar af en toe maar saai. Zo besloten wij de thee wereld voor eeuwig op zijn kop te gaan zetten. Hoe wisten we toen nog niet. Maar we moesten en we zouden.

Spoel één jaar vooruit en daar was ie-dan. Het theekristal!

Wat is het dan?

Het theekristal is een nieuwe manier om thee te drinken en te ervaren. Lekkerder, verser, eerlijker, misschien zelfs beter. Wat wij doen is een melange van verse bladeren en kruiden samenstellen. Deze kruiden drogen wij voor u. We kiezen vervolgens de beste Nederlandse honing. Van imkers die om hún bijen geven. Deze honing verhitten we. Hier gaan de verse kruiden bij en… Tadaa! Een theekristal.

De kristallen zijn natuurlijk leuk presenteren, maar er zijn veel meer voordelen. Zo is de thee lekkerder, verser en eerlijker.