Blog Alles over Lapsang Souchong – Een unieke thee met een rokerige twist

Als theeliefhebber op zoek naar een unieke thee met een verrassende smaakervaring? Dan is Lapsang Souchong kopen een uitstekende keuze. Deze rokerige thee staat bekend om zijn kenmerkende smaakprofiel. In dit artikel vertellen we je alles over deze bijzondere thee, van de oorsprong en productiemethode tot aan de smaak en bereidingswijze.

 1. Inleiding: Introductie van Lapsang Souchong als unieke thee met rokerige smaak
 2. Lapsang Souchong: geschiedenis en oorsprong
  • 2.1. Oorsprong in China, provincie Fujian
  • 2.2. Geschiedenis van export naar Europa en populariteit in Groot-Brittannië
  • 2.3. Tijdelijke stopzetting productie in de 19e eeuw en hervatting
 3. Het productieproces van Lapsang Souchong
  • 3.1. Verwelken in de zon
  • 3.2. Drogen boven naaldhoutvuur
  • 3.3. Rollen en fermenteren
  • 3.4. Nogmaals drogen
 4. De smaak van Lapsang Souchong
  • 4.1. Rokerige smaak door drogen boven naaldhoutvuur
  • 4.2. Lichtzoete, fruitige smaak en subtiele afdronk
 5. Bereidingswijze van Lapsang Souchong
  • 5.1. Watertemperatuur en trektijd
  • 5.2. Gebruik van glazen theepot
 6. Gezondheidsvoordelen van Lapsang Souchong
  • 6.1. Antioxidanten in zwarte thee
  • 6.2. Verlagen bloeddruk en verbeteren stofwisseling
  • 6.3. Medische disclaimer

Geschreven door: Teun Holtman, thee-expert bij SomeTea
Laatst Bijgewerkt: 29-4-2023

Lapsang Souchong: geschiedenis en oorsprong van een bijzondere rokerige thee

Lapsang Souchong heeft een rijke geschiedenis en een bijzondere oorsprong die teruggaat tot de 17e eeuw. In dit deel van het artikel duiken we dieper in de herkomst van deze gerookte thee en hoe het uiteindelijk zijn weg vond naar Europa en de rest van de wereld.

Oorsprong in China: Provincie Fujian

De roots van Lapsang Souchong liggen in China, meer bepaald in de provincie Fujian. Deze zuidelijke provincie staat bekend om zijn vruchtbare grond en gunstige klimaat voor theeplantages. De unieke droogmethode van Lapsang Souchong, waarbij de theebladeren boven een vuur van naaldhout worden gedroogd, vindt hier zijn oorsprong en zorgt voor de kenmerkende rokerige smaak van deze thee.

Export naar Europa en populariteit in Groot-Brittannië

De geschiedenis van Lapsang Souchong en zijn export naar Europa begon in de 17e eeuw, toen de thee vanuit Fujian werd geëxporteerd naar het westen. De rokerige thee vond al snel zijn weg naar Groot-Brittannië, waar het een ware sensatie werd onder theeliefhebbers. De Britten waren gecharmeerd door de unieke smaak en het exotische karakter van deze bijzondere Chinese thee.

In de loop der tijd werd Lapsang Souchong steeds populairder in Europa en verspreidde het zich verder over het continent. Tegenwoordig is het een favoriete keuze onder theekenners en -liefhebbers wereldwijd.

Tijdelijke stopzetting productie in de 19e eeuw en hervatting

In de 19e eeuw werd de productie van Lapsang Souchong tijdelijk stopgezet vanwege een plaag die de theeplanten aantastte. Deze tegenslag zorgde ervoor dat de beschikbaarheid van deze rokerige thee sterk afnam en de populariteit tijdelijk daalde. Gelukkig werd de productie later hervat en heeft Lapsang Souchong zijn unieke positie binnen de theewereld weten te behouden.

Vandaag de dag is Lapsang Souchong nog steeds een zeer gewaardeerde thee onder liefhebbers en wordt het geprezen om zijn unieke smaak en aroma. Bij SomeTea zijn we trots om hoogwaardige Lapsang Souchong aan te bieden als onderdeel van ons uitgebreide assortiment van meer dan 50 theesoorten. Ontdek de bijzondere wereld van deze gerookte thee en laat je verrassen door de rijke geschiedenis en oorsprong van Lapsang Souchong.

Het productieproces van Lapsang Souchong: een unieke rokerige thee

Het productieproces van Lapsang Souchong is wat deze thee onderscheidt van andere theesoorten. Het zorgvuldige en traditionele proces resulteert in de kenmerkende rokerige smaak waar Lapsang Souchong zo beroemd om is. In dit deel van het artikel nemen we je mee door de verschillende stappen in de productie van deze bijzondere gerookte thee.

Verwelken in de zon: de eerste stap

Het productieproces van Lapsang Souchong begint met het verwelken van de verse theebladeren. Na het plukken worden de bladeren in de zon gelegd om te verwelken. Dit proces zorgt ervoor dat de bladeren enigszins uitdrogen en hun frisheid verliezen, waardoor ze geschikt worden voor verdere verwerking.

Drogen boven naaldhoutvuur: het geheim van de rokerige smaak

De volgende stap in het productieproces van Lapsang Souchong is het drogen van de verwelkte bladeren boven een naaldhoutvuur. Dit is het moment waarop de thee zijn kenmerkende rokerige smaak krijgt. Het vuur wordt gemaakt met naaldhout, zoals pijnboom of cipres, en de rook die hierbij vrijkomt, dringt diep door in de theebladeren. Hierdoor krijgt Lapsang Souchong zijn unieke, rokerige aroma.

Rollen en fermenteren: het ontwikkelen van smaak en aroma

Na het drogen boven het naaldhoutvuur worden de theebladeren gerold en gefermenteerd. Tijdens het rollen breken de celwanden van de bladeren, waardoor de sappen vrijkomen. Vervolgens worden de bladeren gefermenteerd, een proces waarbij de enzymen in de theebladeren reageren met de zuurstof in de lucht. Dit zorgt voor de ontwikkeling van de complexe smaken en aroma’s die kenmerkend zijn voor Lapsang Souchong.

Nogmaals drogen: het afronden van het proces

Tot slot worden de gefermenteerde theebladeren opnieuw gedroogd boven het naaldhoutvuur. Dit zorgt ervoor dat de smaken en aroma’s van de rokerige thee verder worden versterkt en dat de bladeren goed geconserveerd blijven.

Bij SomeTea bieden we hoogwaardige Lapsang Souchong aan, zodat je kunt genieten van deze unieke, gerookte thee met zijn rijke geschiedenis en bijzondere productieproces. Ons uitgebreide assortiment van meer dan 50 theesoorten is met zorg samengesteld om alleen de beste kwaliteit thee aan te bieden aan onze klanten. Proef de wereld van Lapsang Souchong en laat je verrassen door de unieke smaak en het boeiende verhaal achter deze bijzondere rokerige thee.

Bekijk hier hoe Lapsang Souchong gemaakt word

De smaak van Lapsang Souchong: een unieke rokerige thee-ervaring

Lapsang Souchong staat bekend om zijn kenmerkende rokerige smaak, die het resultaat is van het unieke productieproces. In dit deel van het artikel bespreken we wat je kunt verwachten van de smaak van deze bijzondere gerookte thee en hoe je ervan kunt genieten bij SomeTea.

Rokerige smaak door drogen boven naaldhoutvuur: een onderscheidend kenmerk

Zoals eerder vermeld, krijgt Lapsang Souchong zijn rokerige smaak door het drogen van de theebladeren boven een naaldhoutvuur. Dit zorgt ervoor dat de rook diep doordringt in de bladeren en een uniek, rokerig aroma achterlaat. Deze smaak is wat Lapsang Souchong onderscheidt van andere theesoorten en maakt het een populaire keuze voor liefhebbers van rokerige thee.

Lichtzoete, fruitige smaak en subtiele afdronk: meer dan alleen rook

Naast de rokerige smaak heeft Lapsang Souchong ook een lichtzoete, fruitige smaak die perfect in balans is met de rook. Dit zorgt voor een heerlijke, complexe smaakervaring die niet te zwaar is. Bovendien heeft Lapsang Souchong een subtiele afdronk, waardoor je na het drinken van deze gerookte thee een aangename nasmaak behoudt.

Bij SomeTea hebben we een passie voor het aanbieden van de beste kwaliteit thee, waaronder hoogwaardige Lapsang Souchong. Ons assortiment van meer dan 50 theesoorten is zorgvuldig samengesteld om aan de wensen van onze klanten te voldoen en je een unieke thee-ervaring te bieden. Dus, waar wacht je nog op? Proef de unieke smaak van Lapsang Souchong en ontdek waarom deze rokerige thee zo geliefd is bij velen.

Bereidingswijze van Lapsang Souchong: geniet optimaal van deze rokerige thee

Het bereiden van een perfect kopje Lapsang Souchong is eenvoudig, maar het is belangrijk om rekening te houden met de watertemperatuur en trektijd om de unieke smaak van deze gerookte thee tot zijn recht te laten komen.

Watertemperatuur en trektijd: essentieel voor de perfecte smaak

Voor het zetten van Lapsang Souchong is het aanbevolen om water te gebruiken met een temperatuur van 90-95°C. Een te hoge temperatuur kan de smaak van de thee bitter maken. De ideale trektijd voor Lapsang Souchong ligt tussen de 3 en 5 minuten. Experimenteer met de trektijd om jouw persoonlijke smaakvoorkeur te vinden.

Gebruik van een glazen theepot: een visueel aantrekkelijke ervaring

Het gebruik van een glazen theepot is niet alleen praktisch, maar maakt het bereiden van Lapsang Souchong ook tot een visueel aantrekkelijke ervaring. Je kunt de theebladeren zien ontvouwen en de kleur van het water langzaam veranderen, terwijl de heerlijke aroma’s van de rokerige thee zich verspreiden.

Volg deze eenvoudige stappen en geniet van een heerlijk kopje Lapsang Souchong van SomeTea, een van Nederlands beste thee en honing winkels. Met meer dan 50 theesoorten, waaronder hoogwaardige Lapsang Souchong, vind je bij SomeTea altijd een thee die bij jouw smaak past.

Gezondheidsvoordelen van Lapsang Souchong: meer dan alleen een heerlijke smaak

Naast de unieke en smaakvolle ervaring die Lapsang Souchong biedt, zijn er ook verschillende gezondheidsvoordelen verbonden aan deze bijzondere rokerige thee.

Antioxidanten in zwarte thee: bescherming tegen schade door vrije radicalen

Lapsang Souchong, een zwarte thee, zit boordevol antioxidanten, zoals catechines en theaflavines. Deze antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, die bijdragen aan veroudering en verschillende ziekten.

Verlagen bloeddruk en verbeteren stofwisseling: een gezonde keuze

Er zijn aanwijzingen dat het regelmatig drinken van zwarte thee, zoals Lapsang Souchong, kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de stofwisseling. Dit kan op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Medische disclaimer: raadpleeg altijd een arts

Hoewel Lapsang Souchong en andere zwarte theeën gezondheidsvoordelen kunnen bieden, is het belangrijk om te onthouden dat de informatie in dit artikel niet bedoeld is als medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of zorgverlener voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

Geniet van de heerlijke smaak en gezondheidsvoordelen van Lapsang Souchong van SomeTea, een van Nederlands beste thee en honing winkels. Met meer dan 50 theesoorten, waaronder hoogwaardige Lapsang Souchong, vind je bij SomeTea altijd een thee die bij jouw smaak en gezondheidsbehoeften past.

Veelgestelde vragen over Lapsang Souchong

In onze eigen webshop

Ja, Lapsang Souchong is ook geschikt om koud te drinken, bijvoorbeeld als ijsthee.

Nee, Lapsang Souchong bevat cafeïne, maar wel in kleinere hoeveelheden dan bijvoorbeeld koffie.

Ja, Lapsang Souchong kan ook worden gebruikt om een rokerige smaak aan gerechten toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld een snufje Lapsang Souchong toe aan je marinade voor gegrilde groenten of vis.

Conclusie

Lapsang Souchong is een unieke thee met een rokerige smaak, die zijn oorsprong vindt in China. De thee wordt geproduceerd door de theebladeren te drogen boven een vuur van naaldhout, waardoor ze een kenmerkende smaak krijgen. Lapsang Souchong is niet alleen lekker, maar heeft ook enkele gezondheidsvoordelen. Wil je deze bijzondere thee zelf proberen? Dan kun je Lapsang Souchong kopen bij gespecialiseerde winkels of online.

Bronnen

 • Christensen, Emma. “Cooking with Tea: Smoky Lapsang Souchong”. The Kitchn. Geraadpleegd op 6 januari 2023.
 • “Lapsang Souchong: Smoked vs. Unsmoked”. Comins Tea. Geraadpleegd op 6 januari 2023.
 • Driem, George L. (2019). The Tale of Tea: A Comprehensive History of Tea from Prehistoric Times to the Present Day. Brill Publishers. ISBN 9789004386259.
 • Heiss, M. L.; Heiss, R. J. (2011). The Story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide. Ten Speed. pp. 106–108, 131–135. ISBN 978-1-6077-4172-5.
 • Battle, Will (2017). The World Tea Encyclopaedia. Troubador Publishing. ISBN 9781785893131.
 • Newman, Jacqueline M. (Fall 2007). “Lapsang Souchong Tea”. Flavor and Fortune. 14 (3): 9–10. Geraadpleegd op 16 maart 2018.
 • Yong Liu (2007). The Dutch East India Company’s Tea Trade with China, 1757-1781. Brill Publishers. ISBN 9789004155992.
 • Shan-Shan Yao; Wen-Fei Guo; Yi Lu; Yuan-Xun Jiang (2005). “Flavor Characteristics of Lapsang Souchong and Smoked Lapsang Souchong, a Special Chinese Black Tea with Pine Smoking Process”. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53 (22): 8688–8693. doi:10.1021/jf058059i. PMID 16248572.
 • Ning Xu; Zhong-Mao Chen (2002). Yong-Su Zhen (ed.). Tea: Bioactivity and Therapeutic Potential. CRC Press. pp. 42–43. ISBN 9788183292955.
 • Delmas, F. X.; Minet, M.; Barbaste, C. (2008). The Tea Drinkers Handbook. Abbeville Press. pp. 49, 159. ISBN 978-0-7892-0988-7.
 • Lombardi, Gabriella (2015). Tea Sommelier. White Star Publishers. ISBN 9788854409187.
 • Chunhua Ma; Yen-Con Hung (July 2020). “Effect of brewing conditions using a single-serve coffee maker on black tea (Lapsang Souchong) quality”. Food Science & Nutrition. 8 (8): 4379–4387. doi:10.1002/fsn3.1735. PMC 7455934. PMID 32884718.