Blog Alles over Lapsang Souchong – Een unieke thee met een rokerige twist

Ben je een liefhebber van thee en houd je van een bijzondere smaakbeleving? Dan is Lapsang Souchong misschien wel iets voor jou. Deze thee heeft namelijk een unieke smaak, die wordt gekenmerkt door een rokerige twist. In dit artikel vertellen we je alles over deze bijzondere thee, van de oorsprong en productiemethode tot aan de smaak en hoe je hem het beste kunt zetten.

De geschiedenis en het ontstaan van Lapsang Souchong

Wat is Lapsang Souchong?

Lapsang Souchong is een zwarte thee die afkomstig is uit China. De thee wordt geproduceerd in de provincie Fujian, in het zuiden van China. Wat deze thee zo bijzonder maakt, is dat de theebladeren worden gedroogd boven een vuur van naaldhout. Hierdoor krijgt de thee zijn kenmerkende rokerige smaak.

De oorsprong van Lapsang Souchong

Lapsang Souchong vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw, toen de thee vanuit Fujian werd geëxporteerd naar Europa. De thee werd vooral populair in Groot-Brittannië, waar men erg gecharmeerd was van de rokerige smaak. In de 19e eeuw werd de productie van Lapsang Souchong tijdelijk stilgelegd vanwege een plaag die de theeplanten had aangetast. Later werd de productie weer opgepakt en is de thee nog steeds populair over de hele wereld.

De productiemethode van Lapsang Souchong

De productiemethode van Lapsang Souchong is uniek en draagt bij aan de speciale smaak van de thee. Nadat de theebladeren zijn geplukt, worden ze eerst verwelkt in de zon. Vervolgens worden de bladeren in bamboemanden gelegd en boven een vuur van naaldhout gedroogd. Dit proces duurt enkele uren en zorgt ervoor dat de theebladeren een rokerige smaak krijgen. Na het drogen worden de theebladeren gerold en gefermenteerd, waarna ze nogmaals worden gedroogd.

De smaak van Lapsang Souchong

De smaak van Lapsang Souchong is uniek en wordt gekenmerkt door een rokerige twist. Dit komt doordat de theebladeren worden gedroogd boven een vuur van naaldhout, waardoor ze de rooksmaak opnemen. Naast de rokerige smaak heeft Lapsang Souchong ook een lichtzoete, fruitige smaak en een subtiele afdronk.

Hoe zet je Lapsang Souchong?

Lapsang Souchong kun je het beste zetten met water van 90-95 graden Celsius. Laat de thee 3-5 minuten trekken, afhankelijk van de gewenste sterkte. Gebruik voor het zetten van Lapsang Souchong het liefst een glazen theepot, zodat je goed kunt zien hoe de thee verkleurt en op smaak komt.

Lapsang Souchong variaties

Naast de traditionele Lapsang Souchong zijn er ook varianten op de markt die zijn gemengd met andere theeën of kruiden. Zo is er bijvoorbeeld een Lapsang Souchong gemengd met bergamot, die bekend staat als Lapsang Souchong Earl Grey. Ook zijn er varianten met jasmijn, vanille of gember verkrijgbaar.

Voordelen van Lapsang Souchong

Naast de unieke smaak heeft Lapsang Souchong ook enkele gezondheidsvoordelen. Zo bevat zwarte thee, waar Lapsang Souchong onder valt, antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Ook kan het drinken van zwarte thee de bloeddruk verlagen en de stofwisseling verbeteren.

Veelgestelde vragen over Lapsang Souchong

In onze eigen webshop

Ja, Lapsang Souchong is ook geschikt om koud te drinken, bijvoorbeeld als ijsthee.

Nee, Lapsang Souchong bevat cafeïne, maar wel in kleinere hoeveelheden dan bijvoorbeeld koffie.

Ja, Lapsang Souchong kan ook worden gebruikt om een rokerige smaak aan gerechten toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld een snufje Lapsang Souchong toe aan je marinade voor gegrilde groenten of vis.

Conclusie

Lapsang Souchong is een unieke thee met een rokerige smaak, die zijn oorsprong vindt in China. De thee wordt geproduceerd door de theebladeren te drogen boven een vuur van naaldhout, waardoor ze een kenmerkende smaak krijgen. Lapsang Souchong is niet alleen lekker, maar heeft ook enkele gezondheidsvoordelen. Wil je deze bijzondere thee zelf proberen? Dan kun je Lapsang Souchong kopen bij gespecialiseerde winkels of online.

Bronnen

  • Christensen, Emma. “Cooking with Tea: Smoky Lapsang Souchong”. The Kitchn. Geraadpleegd op 6 januari 2023.
  • “Lapsang Souchong: Smoked vs. Unsmoked”. Comins Tea. Geraadpleegd op 6 januari 2023.
  • Driem, George L. (2019). The Tale of Tea: A Comprehensive History of Tea from Prehistoric Times to the Present Day. Brill Publishers. ISBN 9789004386259.
  • Heiss, M. L.; Heiss, R. J. (2011). The Story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide. Ten Speed. pp. 106–108, 131–135. ISBN 978-1-6077-4172-5.
  • Battle, Will (2017). The World Tea Encyclopaedia. Troubador Publishing. ISBN 9781785893131.
  • Newman, Jacqueline M. (Fall 2007). “Lapsang Souchong Tea”. Flavor and Fortune. 14 (3): 9–10. Geraadpleegd op 16 maart 2018.
  • Yong Liu (2007). The Dutch East India Company’s Tea Trade with China, 1757-1781. Brill Publishers. ISBN 9789004155992.
  • Shan-Shan Yao; Wen-Fei Guo; Yi Lu; Yuan-Xun Jiang (2005). “Flavor Characteristics of Lapsang Souchong and Smoked Lapsang Souchong, a Special Chinese Black Tea with Pine Smoking Process”. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53 (22): 8688–8693. doi:10.1021/jf058059i. PMID 16248572.
  • Ning Xu; Zhong-Mao Chen (2002). Yong-Su Zhen (ed.). Tea: Bioactivity and Therapeutic Potential. CRC Press. pp. 42–43. ISBN 9788183292955.
  • Delmas, F. X.; Minet, M.; Barbaste, C. (2008). The Tea Drinkers Handbook. Abbeville Press. pp. 49, 159. ISBN 978-0-7892-0988-7.
  • Lombardi, Gabriella (2015). Tea Sommelier. White Star Publishers. ISBN 9788854409187.
  • Chunhua Ma; Yen-Con Hung (July 2020). “Effect of brewing conditions using a single-serve coffee maker on black tea (Lapsang Souchong) quality”. Food Science & Nutrition. 8 (8): 4379–4387. doi:10.1002/fsn3.1735. PMC 7455934. PMID 32884718.