Blog Sencha Thee: Waarom je groen van geluk zult worden

Sencha Thee: Waarom je groen van geluk zult worden

Groen is in! Van groene smoothies tot groene vingers, het lijkt alsof alles tegenwoordig groener moet. Maar weet je wat nóg groener is dan een komkommer? Dat is sencha thee! Deze heldergroene theesoort uit Japan is de ster van dit artikel en zal je wereld op zijn kop zetten – of op zijn minst je theetijd een stuk interessanter maken. Laten we samen duiken in de wondere wereld van sencha thee en ontdekken waarom je binnen de kortste keren groen van geluk zult worden!

De geschiedenis van sencha thee: een tijdreis in een theekopje

Laten we eens een reisje terug in de tijd maken, helemaal naar het land van samoerai, sushi en sierlijke theeceremonies: Japan. Sencha thee ontstond in de 18e eeuw, toen een Japanse theemeester genaamd Nagatani Soen een nieuwe methode ontwikkelde om theeblaadjes te verwerken. Zijn techniek bestond uit het stomen van de blaadjes, waardoor ze hun heldergroene kleur behielden, en vervolgens het rollen en drogen van de blaadjes. Het resultaat? Een verfrissende, smaakvolle groene thee die de theewereld veroverde!

Inmiddels is sencha thee de meest populaire groene thee in Japan en wint het ook aan populariteit in de rest van de wereld. En dat is geen wonder: met zijn verkwikkende smaak en indrukwekkende gezondheidsvoordelen is sencha thee een smaragdgroene schat die wacht om ontdekt te worden. Maar hoe gaat sencha van een eenvoudig theeblaadje naar een heerlijk kopje dampende thee? Daar komen we achter in het volgende deel van dit artikel!

Onze thee met Sencha

Van blaadjes tot kopje: hoe sencha thee wordt gemaakt

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je maakt een wandeling door het park, een frisse wind waait door de bomen en plotseling denk je: “Hé, ik vraag me af hoe ze van deze groene blaadjes zo’n heerlijk kopje sencha thee maken!” Oké, misschien denk je dat niet altijd, maar we gaan je toch vertellen hoe het productieproces van sencha thee in zijn werk gaat.

Na het plukken van de theeblaadjes worden ze eerst gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Dit stomen zorgt ervoor dat de blaadjes hun prachtige groene kleur behouden en geeft sencha thee zijn karakteristieke frisse smaak. Vervolgens worden de blaadjes gerold en gedroogd, wat helpt om de smaak en het aroma te versterken.

Rock n’ Roll

Het rollen van de blaadjes is een waar kunstwerk op zich. Ze worden voorzichtig in verschillende richtingen gerold om de vorm en structuur te creëren die sencha thee zo uniek maakt. Ten slotte worden de gedroogde blaadjes gesorteerd en verpakt, klaar om naar theeliefhebbers over de hele wereld te worden verzonden. En daar ben jij, met een kopje dampende sencha thee in je hand, genietend van het resultaat van dit fascinerende proces!

Gezondheidsvoordelen: de kracht van groen in een kopje thee

Als je dacht dat sencha thee alleen maar een lekker drankje was, denk dan nog eens goed na! Sencha zit bomvol gezondheidsvoordelen die je helpen je innerlijke superheld te ontketenen. Hier zijn enkele redenen waarom je meer sencha thee zou moeten drinken:

 • Antioxidanten: Sencha thee zit boordevol antioxidanten, met name catechinen. Deze krachtige stoffen helpen vrije radicalen in je lichaam te bestrijden en je cellen gezond te houden. Met andere woorden: drink sencha en blijf jong, fris en stralend!
 • Stressvermindering: Sencha bevat een aminozuur genaamd L-theanine, dat bekend staat om zijn kalmerende effecten op de geest. Dus, als je gestrest bent, zet een kopje sencha en laat de rustgevende vibes je ontspannen.
 • Hartgezondheid: Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van groene thee, zoals sencha, kan helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol) en het verhogen van het HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol). Een gezond hart is een gelukkig hart!
 • Vetverbranding: Sencha thee kan je helpen om je stofwisseling een boost te geven, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Dus, als je op zoek bent naar een natuurlijke en lekkere manier om gewicht te

Perfecte sencha thee zetten: een eenvoudig recept om groene thee-nirvana te bereiken

Nu je weet waarom sencha thee zo geweldig is, wil je vast weten hoe je het perfecte kopje kunt zetten. Maak je geen zorgen, we hebben je rug! Volg dit eenvoudige stappenplan en bereid je voor op een groene thee-ervaring die je niet snel zult vergeten:

 1. Verwarm je theepot en -kopje voor door ze met heet water te vullen en daarna leeg te gieten.
 2. Gebruik ongeveer 1 theelepel sencha theeblaadjes per kopje (150 ml) water.
 3. Verwarm het water tot 70-80°C. Laat kokend water een minuutje afkoelen om de juiste temperatuur te bereiken.
 4. Giet het warme water over de theeblaadjes en laat ze 1-2 minuten trekken. Timing is belangrijk: te kort en de smaak is te zwak, te lang en de thee kan bitter worden.
 5. Giet de thee in je voorverwarmde kopje en geniet van je hemelse kopje sencha thee!

Sencha thee combineren: verrassende smaakcombinaties voor de avontuurlijke theedrinker

Ben je toe aan iets nieuws en opwindends? Probeer deze verrassende smaakcombinaties om je sencha thee naar een hoger niveau te tillen:

 • Citrus: Voeg een paar druppels citroen- of limoensap toe aan je kopje sencha voor een verfrissende, zomerse twist. Je smaakpapillen zullen een vreugdedansje maken!
 • Munt: Combineer sencha met verse muntblaadjes voor een verkoelende en verkwikkende thee-ervaring. Ideaal voor warme dagen of wanneer je gewoon zin hebt in iets fris.
 • Gember: Geef je sencha een pittige kick door een beetje vers geraspte gember toe te voegen. Het is niet alleen heerlijk, maar ook goed voor je spijsvertering!
 • Kaneel: Een snufje kaneel kan je sencha een warm en kruidig karakter geven, perfect voor koude winterdagen of wanneer je op zoek bent naar een gezellig kopje thee.

Conclusie: Waarom sencha thee je nieuwe favoriete drankje wordt

Als je nog niet overtuigd bent van de magie van sencha thee, probeer dan gewoon een slokje en ervaar het zelf. Met zijn verkwikkende smaak, indrukwekkende gezondheidsvoordelen en veelzijdigheid, is sencha thee een drankje dat je niet wilt missen. Binnenkort zul je je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund en zul je groen van geluk worden bij elk kopje sencha thee dat je drinkt. Dus ga je gang, verken de wondere wereld van sencha en maak van deze smaragdgroene schat je nieuwe favoriete thee!

Bronnenlijst

 1. Nagata, T., & Hara, Y. (2019). The Green Tea Book: Japan’s key to health, beauty, and longevity. Stone Bridge Press.
 2. Sencha Tea. (2021). In World Tea Directory. Retrieved from https://www.worldteadirectory.com/sencha-tea/
 3. Cooper, R., Morré, D. J., & Morré, D. M. (2005). Medicinal benefits of green tea: part I. Reviewing the antioxidant potential. Journal of Alternative & Complementary Medicine, 11(4), 639-652.
 4. Yoto, A., Motoki, M., Murao, S., & Yokogoshi, H. (2012). Effects of L-theanine or caffeine intake on changes in blood pressure under physical and psychological stresses. Journal of Physiological Anthropology, 31(1), 28.
 5. Sasazuki, S., Kodama, H., Yoshimasu, K., Liu, Y., Washio, M., Tanaka, K., … & Group, J. S. (2000). Relation between green tea consumption and the severity of coronary atherosclerosis among Japanese men and women. Annals of Epidemiology, 10(6), 401-408.
 6. Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(3), 778-784.

Nog vragen? Neem contact op

  Voornaam: *

  Achternaam: *

  E-mailadres: *

  Telefoonnummer:

  Bericht: *